Esikoulu

Esikoulujen toiminnan lähtökohtana toimii 1.8.2016 voimaan tullut esiopetuksen opetussuunnitelma. 

Esiopetus on ollut pakollista syksystä 2015 lukien. Se tarkoittaa, että esiopetuspaikka osoitetaan eikä sitä siis tarvitse hakea. Huoltajille lähetetään kirje kotiin tammikuussa.

Esiopetusta järjestetään päiväkodeissa tai kouluissa klo 9–13.

Esiopetuksen ja koulun välisen siirtymän on oltava sujuva. Esikoulu toimii siltana pikkulapsi-iän varhaiskasvatuksesta kouluun.

 

Lue lisää esikoulusta tässä.

Esikoululaisen poissaololupahakemus

Hakemus koulunkäynnin aloittamisen lykkäämiseksi

  • Monipuolinen toiminta, joka antaa lapselle oppimisen ja kokemisen mahdollisuuksia.
  • Lapset osallistuvat aktiivisesti oppimiseen, ovat aloitteellisia oppimisen suhteen ja kantavat siitä vastuuta.
  • Leikki on tärkeä osa oppimista sekä voimavara. Leikki valmistelee lapsia tuleviin tilanteisiin.
  • Leikki antaa mahdollisuuksia tutkia maailmaa mielikuvitusta ja luovuutta hyödyntämällä. Lisäksi leikillä on tehtävänsä oppimistilanteissa.

Esiopetuksessa painotetaan erityisesti sosiaalisia taitoja ja kehitetään lasten itsetuntoa, itsetuntemusta, yhteistyökykyjä, huomiointitaitoja, avuliaisuutta, herkkyyttä, suvaitsevaisuutta ja luovuutta.

  • Matemaattinen ajattelu, käsitteiden ymmärtäminen, lukumäärien ymmärtäminen, plussan ja miinuksen ymmärtäminen, matemaattiset pelit, johon kuuluu yhteenlaskua ja vähennyslaskua.
  • Liikkuminen, motoriikka, koordinaatio, kehon hahmottaminen, käsien käyttö.
  • Taidekasvatus. Työskennellään eri materiaalien ja tekniikoiden parissa.
  • Musiikki, laulu, soittaminen, rytmit, kuunteleminen, musiikin tahtiin liikkuminen.
  • Luonto ja ympäristö, lähiympäristö, metsämörritoiminta.
  • Yrittäjyyskasvatus.    
  • Hankkeet ja teematyöskentely.
  • Kouluvalmistelut.

Oppilaalle osoitetaan lähikoulu väestörekisterin ja äidinkielen perusteella.

Huoltajille lähetetään kotiin kirje, joka sisältää päätöksen osoitetusta paikasta. Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti.

Hyväksyminen tai hylkääminen osoitetusta paikasta  Vahvistus tai peruutus

Varhaiskasvatuspäällikkö osoittaa lähimmän esikoulun pyydetyn kotimaisen kielen mukaan sillä ehdolla, että vastaanottava yksikkö on testannut oppilaan edellytykset selviytyä opetuksesta yksikön opetuskielellä. Lähikoulu määrittelee, mihin esikouluun oppilas sijoitetaan. Esikoulun tulee olla kytköksissä lähikouluun. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja tekee kokonaisarvioinnin ennen päätöstä oppilaaksi ottamisesta.

Varhaiskasvatuspäällikkö osoittaa lähimmän esikoulun pyydetyn kotimaisen kielen mukaan sillä ehdolla, että vastaanottava koulu on testannut oppilaan edellytykset selviytyä opetuksesta koulun opetuskielellä. Lähikoulun osoittamisessa sovelletaan sisarusperustetta. Mikäli oppilaalla on koulussa sisaruksia, nuoremmat sisarukset sijoitetaan samaan kouluun. Erityisopettaja tekee kokonaisarvioinnin ennen päätöstä oppilaaksi ottamisesta.

Jos huoltajat toivovat toista lähikoulua tai paikkaa lähikoulussa toisella kotimaisella kielellä, tulee hakemus jättää 7.1. mennessä. Hakemus jätetään sähköisesti sivistystoimelle tai postitse osoitteeseen sivistystoimi, Vöyrin kunta, 66600 Vöyri.

Hakemus lapsen sijoittamisesta muuhun kuin lähikouluun 

Jos huoltajat toivovat toista lähiesikoulua tai paikkaa lähiesikoulussa toisella kotimaisella kielellä, ottakaa yhteyttä varhaiskasvatuspäällikköön.

- Kiusaamisen ehkäisyn suunnitelma varhaiskasvatuksessa

- varhaiskasvatuksen ja esikoulun tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

- kulttuurioppisuunnitelma

- opiskeluhuollon suunnitelma

- koululäsnäolon tukeminen