Som barn och ung i Vörå kan du få hjälp och stöd på olika sätt antingen från personer som jobbar i kommunen eller via olika sajter på nätet. På den här sidan har vi samlat ihop de olika ställen du kan hitta stöd. Kom ihåg att du aldrig är ensam, det finns stöd och hjälp att få!
Skolkurator och skolpsykolog
Skolkurator
Skolkuratorns uppgift är att stöda dig som går i skolan och som känner att du behöver någon att tala med om det som är svårt i skolan eller om saker som händer hemma och på fritiden.
Skolkuratorn kan hjälpa dig med:
- Samtal om kompisrelationer eller utanförskap
- Funderingar kring din identitet
- Kärleksbekymmer
- Oro, ångest, nedstämdhet och rädslor.
- Om du är orolig för någon.
Kuratorn kan, om det behövs, samarbeta med andra inom elevvården för att lösa problem eller hjälpa dig vidare till andra som kan hjälpa.
Även dina föräldrar kan kontakta skolkuratorn om de är oroliga för dig.
Sakkunnig inom utvecklingspsykologi (handledare)
Handledaren kan hjälpa dig med funderingar kring din psykiska hälsa. Du kan bland annat få hjälp med:
- svårigheter som rör skola eller inlärning
- låg skolmotivation
- att ta dig igenom perioder av tunga tankar
- att klara av att hantera spänning, oro och ilska
Till handledarens uppgifter hör också att hjälpa dig vidare ifall du behöver andra typer av stöd och att handleda föräldrar och skolans personal i frågor kring ungas utveckling och det stöd som finns.
Kontakt får du i första hand via skolhälsovårdare och kurator.
Läs mer om skolkurator och kontaktuppgifter till alla skolkuratorer
Är du mellan 13 och 23 år och har någon i din närhet som kämpar med missbruk eller psykisk ohälsa? Vörå fortsätter att erbjuda Ninni-samtalsgrupp – en trygg plats där du kan dela dina tankar och känslor med andra som förstår vad du går igenom. Gruppen ger stöd och verktyg för att hantera de utmaningar som kan uppstå när någon nära dig har problem med alkohol, droger eller psykisk ohälsa.
Det är inget måste att dela med sig i gruppen – du bestämmer själv hur mycket du vill säga eller att välja att inte säga något. Vi finns här för att lyssna och hjälpa, och du kan känna dig trygg hos oss.
- Tystnadslöfte - Det som sägs på Ninni stannar på Ninni och vi berättar inte vem som är med i gruppen.
- Trygghet - Fast man sagt A behöver man inte säga B. Alla ska känna sig trygga att komma till Ninnis grupper för att lyssna eller för att prata.
- Orsaken till att vi samlas - Alla som är med i Ninni har erfarenhet av beroende och/eller psykisk ohälsa i familjen.
- Den egna historien - Alla får säga sitt i Ninni-gruppen. Vi lyssnar på varandra och alla får prata till punkt.
Ninni-gruppen fortsätter även i höst och träffas varannan tisdag vid Vörå huvudbibliotek i Vörårummet.
Här är höstens datum och tider:
20.8 kl. 15.15-16.45
3.9 kl. 15.15-16.45
17.9 kl. 15.15-16.45
1.10 kl. 15.15-16.45
15.10 kl. 15.15-16.45
29.10 kl. 15.15-16.45
12.11 kl. 15.15-16.45
26.11 kl. 15.15-16.45
10.12 kl. 15.15-16.45
Varje gång bjuds det på mellis: något sött, något salt, frukt och saft.
Ledare för gruppen: Nicole, tfn 040 653 2046
Känner du dig ensam, mår du dåligt eller funderar du på något? Då kan du ringa Mannerheims barnskyddsförbunds barn- och ungdomstelefon på numret 0800 96 116, se deras webbplats sidan för deras öppettider.
Läs mer: Barn- och ungdomstelefonen
Du kan också skriva till barn- och ungdomstelefonens nätbrevstjänst, dygnet runt. Skapa enkelt en brevlåda åt dig själv och skriv sedan ditt brev, Du kan logga in senare för att läsa ditt svar.
Läs mer: Barn- och ungdomstelefonens nätbrevstjänst.
Luckan unginfos kalender samlar alla nationella chatt- och telefontjänster på svenska i Finland för dig som är ung och ung vuxen. Stöd och hjälp i olika livssituationer eller kriser.
Läs mer: Chatt- och telefonkalendern.
Målet med Decibel är att stöda ungdomar i åldern 13-25 år i olika livssituationer och svara på frågor om sådant som berör ungdomars liv. Det betyder att vi koncentrerar oss på sådant som ungdomar generellt både behöver och vill veta i olika livssituationer under ungdomen. Decibel.fi har informationssidor och en rådgivningstjänst som heter Våga fråga, där ungdomar kan ställa frågor anonymt om precis vad som helst.
På Österbottens välfärdsområdes webbsida Familjevåld och våld i nära relationer finns det information om vad våld är, hur det kan förebyggas och vem du kan kontakta.
Läs mer: Familjevåld och våld i nära relationer
På normaali.fi hittar du videon med olika teman, bland annat utmaningar med psykisk hälsa, parrelationer, utseende, hälsa och vardagsork. Videorna ger information och råd på vägen, finska videor har svensk text. .
Läs mer på normaali.fi
Pojkarnas telefon är en hjälpande telefon- och webbtjänst för pojkar och unga män. Telefonjouren betjänar på numret 0800 94884, se webbsidan för deras öppettider.
Chattdiskussionerna sker på tu man hand tillsammans med en av Pojkarnas telefons anställda, och liksom telefonsamtalen i förtroende. Se på webbsidan vilken dag och tid chatten betjänar.
Läs mer: Pojkarnas telefon.
Psykporten.fi är en webbtjänst som ger information om psykisk hälsa, de har bland annat symtomtester och egenvårdsprogram som är öppna för alla.
Läs mer: Psykporten för unga.
Sekasin är en riksomfattande stödtjänst riktad till svensk- och finskspråkiga 12-29-åringar. Här kan du tala om vad som helst du grubblar på anonymt och i förtroende. På chatten jourar både professionella från olika föreningar samt utbildade frivilliga.
Läs mer: Sekasin-chatt!
Klaara erbjuder rådgivning, handledning och enskilda stödsamtal. Tjänsterna är konfidentiella, frivilliga och avgiftsfria för klienterna. Någon remiss behövs inte.
Läs mer: Klaara ungdomsstation
Föregångarna hjälper dig att komma vidare vad gäller arbete, studier och sociala sammanhang. Nyckelorden i verksamheten är IRHV som står för information, rådgivning, handledning och vägledning. Föregångrna och är till för ungdomar i åldern 15–29. Servicen är avgiftsfri, konfidentiell och frivillig.
Läs mer: Föregångarna.
Ärligt talat är en gratis stödchatt för dig som är finlandssvensk 13-29 år. Här kan du chatta anonymt med professionella handledare eller psykolog om det som du behöver prata just nu. Vi berättar inte vidare det du berättar för oss, om du inte själv vill det. Du är helt anonym.
Chatten är öppen varje vecka måndagar till fredagar kl. 9-12 och 19-22
Läs mer: Ärligt talat
Someturva – stöd vid nätmobbning - www.someturva.fi
Someturva är en webbaserad applikation som ger dig möjlighet att snabbt få stöd om du utsatts för nätmobbning, trakasserier eller hot på sociala medier eller spelplattformar. Denna tjänst är utformad så att du med lätthet kan be om hjälp i oönskade situationer som kan uppstå online, och de kan göra det helt anonymt. Tjänsten är tillgänglig för alla kommunens barn och ungdomar i årskurs fyra till nio.
Det är en god idé att aktivera Someturva på mobiltelefonen redan innan några problem uppstår. På detta sätt kan du känna dig trygg och veta var du kan få omedelbar hjälp om något otrevligt inträffar. Mer information om hur man aktiverar tjänsten kan erhållas via skolan.