Ystävällinen Vöyri

Hei sinä!

Ilon levittäminen ystävällisellä tervehdyksellä tai lämpimällä hymyllä on todella jotain erityistä. Ja tietysti pieni määrä suklaata voi tehdä ystävänpäivästä vielä valoisamman.

Haluamme jakaa joitain esimerkkejä täällä Vöyrillä tehtävistä pienistä, ystävällistä teoista. Joskus iloa levittää jokin sellainen asia, jota emme ole ehkä tulleet edes ajatelleeksi. Toivotamme sinulle hyvää ystävänpäivää ja toivomme sinun nauttivan Vöyrin ystävällisestä yhteisöstä, johon sinäkin kuulut.

 

Ystävänpäivän tapahtumat 14.2.2024

Ystävyysnäyttelyt kaikissa kirjastoissa, kahvitarjoilu. Jos olet kadottanut kirjastokorttisi, saat uuden ilmaiseksi, ja jos lainasi ovat erääntyneet, sinun ei tarvitse maksaa myöhästymismaksua palauttaessasi ne ystävänpäivänä.

Viralliset avajaiset Kalyna Center Vöyrillä (Aktia-talo) klo 12-16. Sydämenmuotoisten leivonnaisten tarjoilua, kahvia, teetä ja muita herkkuja.
Tervetuloa tutustumaan yhdistyksen toimintaan ja ukrainalaiseen kulttuuriin.

Vohvelipäivä Vörå Hemslöjdissä klo 11.00–16.00.

Luistelua Maksamaalla klo 15.00–18.30 ystäville ja perheille. Ota piknik-eväät mukaan tai osta kahvia paikan päällä.

Ystävänpäivä Vöyrin hiihtokeskuksessa klo 18.00–20.00. Laskettele ilmaiseksi. Myös lasketteluvälineiden vuokraus on ilmaista. Saat tarvittaessa rinteessä apua Vörå IF:n laskettelujaostolta. Pulkkamäki avoinna ja tarjoilua hiihtomajassa.

Ystävänpäiväkonsertti Oravaisten seurakuntasalissa klo 18.00.

Kansalaisopisto tarjoaa kaikille kurssilaisille ystävänpäivänä suklaata.

Norrvalla FF: Avoimet harjoitukset kaikille kiinnostuneille viikon 7 ajan, jalkapallovarusteita ei tarvita. Lue lisää Norrvalla FF:n Facebook-sivulla.

Ystävyyskorttitoiminta

Ystävänkorttitoiminnan tavoitteena on parantaa kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua vapaa-ajan harrastuksiin. Kehitysvammaisen henkilön avustaja tai ystävä pääsee ystävänkortilla ilmaiseksi eri vapaa-ajan harrastuksiin ja tapahtumiin. Ystävänkortti on käyttäjälle ilmainen, ja sitä voivat hakea henkilöt, joilla on diagnosoitu kehityshäiriö tai kehityksen viivästyminen. Ystävänkortin ovat ottaneet käyttöön Kimon nuorisoseura, Kärklaxin nuorisoseura, Vöyrin nuorisoseura, Oravais Teater, Rasmusgården, Rökiön kirjastoyhdistys, Norrvalla ja Vöyrin kansalaisopisto.

 

Ninni-ryhmä – kohtaamispaikka 13–24-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea ja ymmärrystä kasvaessaan läheisen päihteiden väärinkäytön tai mielenterveysongelmien varjossa. Säännölliset tapaamiset joka toinen tiistai Vöyrin pääkirjastossa ovat täynnä keskusteluja, harjoituksia ja yhteisöllisyyttä.

 

Back Smart laskettelurinteessä

Tiesitkö, että laskettelurinteessä on aikuisia, jotka voivat auttaa sinua tarvittaessa? Tunnistat heidät erityisliivistä.

 

Wänkommun ja Wasa Teater

Vöyri, Korsnäs ja Kristiinankaupunki ovat Wasa Teaterin Wänkommun-ystäväkuntia vuonna 2024. Wänkommun-hankkeessa tehdään yhteistyötä Wasa Teaterin kanssa, ja hankkeeseen sisältyy erilaisia teatterielämysmuotoja kuntalaisille – sekä kunnassa että teatterissa. Konkreettinen esimerkki Wänkommun-yhteistyöstä on Superhjältar-tapahtuma Vöyrin pääkirjastossa 20. huhtikuuta.

 

Tukihenkilötoiminta 

Tukihenkilönä toimiminen on merkityksellinen tehtävä, joka antaa kultareunuksen lapsen tai nuoren elämään. Lastensuojelun piirissä olevalle lapselle tai nuorelle voi olla arvokasta saada elämäänsä tukihenkilö. Tukihenkilö on turvallinen aikuinen, jolla on aikaa kuulla ja nähdä lapsi – kuin ylimääräinen isosisko, varavaari tai ystävä.

 

Oravais IF
Tonttujuoksu, jossa vierailimme useimmissa kaupoissa, ruokapaikoissa, huoltoasemilla ja seurakunnissa. Tarjosimme matkan varrella karkkia kaikille vastaantulijoille ja toivotimme heille HYVÄÄ JOULUA. Levitimme suurta iloa huoltoaseman asiakkaiden, sulkemisajan jälkeen työskentelevien siivoojien ja miesparkkien ukkojen keskuuteen!

 

Vörå IF 
Valmentajamme tekevät ahkerasti töitä sen eteen, että kaikki viihtyisivät, ja kannustavat kaikkia kohtelemaan toisiaan ystävällisesti sekä harrastamaan urheilua ja liikuntaa iästä ja tasosta riippumatta. Alhaiset jäsenmaksut, jotta urheilu olisi kaikille mahdollista. Vörå IF:llä on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

 

Vöyrin seurakunta

Valtakunnallinen Yhteisvastuukeräys. Järjestämme konsertteja ja keräämme kolehtia eri tarkoituksiin; tänä vuonna järjestöille, jotka auttavat syrjäytyneitä nuoria. Seurakunta on monille lähimmäinen hädän hetkellä, varsinkin diakonian eri ryhmien ja vierailujen muodossa.

 

Vöyrin vapaakirkko
Valtaosa vapaakirkon toiminnasta pohjautuu ihmissuhteisiin ja ystävyyteen. Tämä koskee myös noin 40:tä partiolaista, jotka tapaavat viikoittain. Lisäksi se koskee Lähetysrengasta, joka kokoontuu kahden viikon välein juomaan kahvia, jakamaan elämää, tekemään käsitöitä ja samalla keräämään rahaa Romaniassa sijaitsevalle lastenkodille. Seurakunnan vierailuryhmä vierailee iäkkäiden ystävien luona. Säännöllisillä brunsseilla rakennetaan ihmissuhteita yli sukupolvirajojen. Jumalanpalvelujen jälkeiset kahvittelut tarjoavat tilaisuuden jakaa elämää muiden kanssa, sekä ilossa että surussa. Vähävaraisille jaetaan kahdesti viikossa ruokaa sekä tarjotaan tilaisuus kahvittelu- ja keskusteluhetkeen.

 

Onko sinulla lisää esimerkkejä ystävällisyydestä Vöyrillä?

Kaikki koulut työskentelevät tänä vuonna kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -toimenpideohjelman parissa, joka on tutkimuksen mukaan yksi toimivimmista. Ohjelman tavoitteina ovat kiusaamisen ehkäiseminen, tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ja jatkuva seuranta.

 

Vöyrin yhteislukio-urheilulukio

Tutortoiminta – tutorit ovat ystävällisiä, avuliaita, aina tukena ja järjestävät tapahtumia, jotka antavat koulupäivälle kultareunuksen. VSG:n toisen vuoden opiskelijat voivat huhtikuussa hakea tutoriksi. Tutorien tehtäviin kuuluu mm. toivottaa uudet opiskelijat tervetulleeksi sekä suunnitella teemapäiviä, kisoja, muita tapahtumia ja Koulurauhan julistuksen. Tutorit tukevat uusia opiskelijoita sekä edistää koulun viihtyvyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Opiskelijat voivat kääntyä tutorien puoleen kouluun tai opiskeluarkeen liittyvissä käytännön kysymyksissä sekä antaa ehdotuksia aktiviteeteista, joilla voidaan lisätä koulun yhteisöllisyyttä.

Tutorit ovat lukuvuonna 2023–2024 järjestäneet kisoja ja teemapäiviä, mm. rentoutumispäivän, Suit Up Dayn, joulukuuhaasteen, Ugly Christmas Sweater Dayn ja hattupäivän. Useita teemapäiviä ja ulkoilupäiviä/ulkoaktiviteetteja on valmisteilla.

Kaikki yrittävät koulussa jollain lailla edistää koulun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden huomioimista.

Ystävänpäivänä ystävyysteemaa korostetaan koulussa erityisen paljon. Tutorit kirjoittavat ja kiinnittävät ystävällisiä tervehdyksiä sisältäviä lappusia luokkien oviin ja opiskelijoiden kaappeihin.

 

Tegengrenskolan

Koulun tukioppilaat leikkivät ”opi tuntemaan” -leikkejä yhdessä seiskaluokkalaisten kanssa lukuvuoden alussa. He pitävät myös lyhyitä kokoontumisia, joissa esim. julistetaan Koulurauha. Tukioppilaat auttavat koulun KiVa-työssä osallistumalla esimerkiksi KiVa-oppitunneille. He järjestävät teemapäiviä ja kisoja ja ovat esimerkiksi piilottaneet sydämiä ystävänpäivän kunniaksi. Tukioppilaat voivat myös toimia ruokaseurana oppilaan toivoessa.

 

Koskeby skola

Kummiluokat 1 ja 4, luokat 2 ja 5 sekä luokat 3 ja 6 tapaavat vähintään kerran kuussa ja tekevät jotain hauskaa yhdessä, esim. lukevat, askartelevat, leikkivät, pulkkailevat tai tekevät lumiveistoksia. Näin nuoremmat ja vanhemmat oppilaat oppivat tuntemaan toisensa. Järjestämme tänä vuonna polttopallo- ja sählyturnauksia. Järjestämme myös erilaisia haasteita, joissa luokat saavat yhteisvoimin tehdä parhaansa saavuttaakseen esim. tittelin ”kuukauden kohteliain luokka” tai ”luokka, joka antaa ruokalassa parhaiten ruokarauhan”. Järjestämme kouluvuoden mittaan vapaaehtoisia lukuvälitunteja, yksi välitunti päivässä, jolloin oppilaat kokoontuvat lukemaan omia kirjojaan tai kuuntelemaan aikuisen ääneen lukemaa kirjaa.

Tukioppilaat tekevät yhteistyörä koulun KiVa-tiimin kanssa ja voivat nostaa esiin koulussa havaitsemiaan asioita, esim. luokissa tapahtuvaa riitelyä, jota aikuiset eivät ehkä ole vielä huomanneet.

Suunnitelmissa on välituntiohjaajan koulutus, jotta ohjaajat voivat järjestää koulukavereille välituntisin erilaisia leikkejä viihtyvyyden ja yhteistoiminnan lisäämiseksi. Oppilaskunta järjestää kouluvuoden aikana monenlaisia hauskoja ja yhteisöllisiä tapahtumia: rokkaa sukkia, luokkakohtaisia naamiaisdiskoja, pääsiäismunajahdin, ystävänpäiväaskartelun, jossa kaikki oppilaat saavat tehdä anonyymin ystävänpäiväkortin, minkä ansiosta kaikki koulun oppilaat saavat ystävänpäivänä kortin, sekä vuoden kohokohdan eli Melang-kykykilpailun.

Koskeby Hem och Skola -yhdistys: Kouluaikana järjestettäviä tapahtumia, jotta kaikilla oppilailla on mahdollisuus osallistua niihin. Koko koulu pääsi hiljattain Bio Rexiin katsomaan Muuttomatka-elokuvan. Joka vuosi järjestetään myös oppilaiden innolla odottama hotelliaamiainen.

 

Karvsor skola

Kaikki kerääntyvät joka aamu liikuntasaliin aamukokoontumiseen. Ennen kuin siirrymme luokkiin ja aloitamme opetuksen, opettajat tervehtivät oppilaitaan ”kyynärpäätervehdyksellä”, katsovat toisiaan silmiin ja sanovat joko ”Hyvää huomenta” tai ”God morgon”.

Perjantaisissa aamukokoontumisissa laulamme onnittelulaulun niille, joilla on ollut syntymäpäivä viikon aikana. Synttärisankarit istuvat kaikkien muiden edessä. Sitten kaikki saavat vuorollaan mennä onnittelemaan heitä.

 

Rökiö skola

Meillä on koulussa nk. sekaryhmiä (kummioppilastoiminta), joihin kuuluu eri vuosiluokkia. Oppilaat työskentelevät pareittain tai pienryhmissä eri teemojen puitteissa, esim. GOTD (Grej Of The Day). 5.–6.-luokkalaiset järjestävät kerran viikossa välituntiaktiviteetteja koko koululle.

Koko koulu lähtee yhteiselle aamukävelylle päivittäin ensimmäisellä välitunnilla. Tämä perinne on jatkunut jo 16 vuotta.

Järjestämme noin kaksi kertaa kuukaudessa rentoutumishetken, johon sisältyy joko kaverihieronta tai rauhallinen rentoutuminen. Koko koulu osallistuu rentoutumishetkeen liikuntasalissa.

 

Kimo skola

Koulussamme on vanhempia kummioppilaita, jotka huolehtivat nuoremmista oppilaista seuraavasti: kummiluokkia ovat luokat 6 ja 3, luokat 5 ja 2 sekä luokat 3 ja 1. Tällä tavalla oppilaalla voi olla monta vuotta sama kummioppilas, jonka hän oppii tuntemaan hyvin.

Jos koko koulu lähtee jonnekin, jaamme kummioppilasparin samaan ryhmään, samoin myös esim. jouluaskarteluluissa, pääsiäisaskarteluissa ja teemapäivillä.

Kummioppilaspari lukee satuja/kirjoja toisilleen kerran viikossa ja ovat myös tehneet yhdessä kuvataidetehtäviä ja mm. piirtäneet toisensa. Vanhemmat oppilaat auttavat nuorempia kummioppilaitaan sitomaan luistinnauhat tms. ennen liikuntatuntia.

Tammikuussa 4.–6.-luokkalaiset ovat lukeneet satuja päiväkotilapsille ja esikoululaisille.

 

Petterinmäen koulu

Vanhemmat lapset huolehtivat nuoremmista täysin luonnollisesti. Jos jollain oppilaalla on ongelmia tai hän esim. loukkaa itsensä, vanhemmat oppilaat ilmoittavat asiasta aina aikuiselle.

 

Maxmo kyrkoby skola

Meillä on Maksamaalla vielä ensimmäinen vuosi kesken ”uutena kouluna” sen jälkeen, kun Särkimo ja Maxmo Kyrkoby skola yhdistyivät. Olemme oppineet tuntemaan uusia luokkatovereitamme ja saaneet uusia ystäviä. Ystävällisyys on tärkeää, kun haluamme uusien oppilaiden viihtyvän ja tuntevan olonsa luokassa tervetulleeksi. Tänä ensimmäisenä vuonna paljon asioita on tapahtunut ”ensimmäistä kertaa”, sillä luomme parhaillaan uusia ja yhteisiä perinteitämme. Huomioimme teeman ”ystävät ja ystävällisyys” kouluvuoden aikana seuraavasti:

Kummiluokkatoiminta ja tukioppilaat; esim. nuoremmat ja vanhemmat oppilaat lukevat toisilleen ja leikkivät yhdessä, ystävällinen viikko ja ystävänpäivän viettäminen, seinälapuille kirjoitetut ystävälliset sanat ja viestit, toisille jaettavat kannustavat ja ystävälliset laput, kilttikalenteri joulukuussa, viikkotavoitteet, jotka ovat pitkälti painottuneet ystävällisyyteen ja kohteliaisuuteen.

Kouluvalmentaja on myös tärkeä henkilö – ystävällinen ja ylimääräinen aikuinen ystävä niille, jotka tarvitsevat sitä eniten.

 

Centrumskolan i Oravais

Kummioppilastoiminta, yhteistyössä esikoulu ja luokka 4, luokat 1 ja 5 sekä luokat 2 ja 6. Kummioppilaat keksivät yhdessä tekemistä, esim. leipovat piparkakkuja, tekevät metsäretkiä, poimivat puolukkaa koulun keittiölle ja muodostavat lukuparit lukuhankkeissa. Lisäksi vanhemmat oppilaat tukevat usein nuorempia ja auttavat heitä koko koulun tapahtumissa, esim. kun käymme kirkossa, joulujuhlissa, kuoroharjoituksissa jne. Kummioppilastoiminta on juurtunut luonnollisesti kouluun; meidän ei tarvitse suunnitella sitä.

Kaikki luokat osallistuivat ”Kiltit sankarit” -hankkeeseen. Luokissa luettiin ystävyyttä käsittelevä kirja, minkä jälkeen oppilaat keskustelivat kirjassa kuvailluista tilanteista. Samalla kaikki luokat tekivät lopputyön, joka lähetettiin hankkeen järjestäjille. Lopputyö sai olla taideteos, video tai jokin muu taiteellinen luomus. Koulussamme tehtiin taideteoksia ja videoita.

Hyväntekeväisyyskeräykset.

 

Päiväkodit

Varhaiskasvatuksessa työskennellään ystävällisyyden parissa päivittäin. Ystävänpäiväaamiainen, ystävänpäivänäyttely, johon lapsi saa tuoda mukaan ystävän, vuoden aikana järjestettävät ystävyysteemaiset tapahtumat, ystävyyshieronta ym.

 

Onko sinulla lisää esimerkkejä ystävällisyydestä Vöyrillä?