Vaellusreitit

Vaellusreitit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua luontoon ja kokea raitista ilmaa sekä seikkailua ja liikuntaa. Olitpa sitten kokenut retkeilijä tai aloittelija, vaellusreittejä on tarjolla kaikentasoisille ja -kiinnostuneille.

Merkityt polut kulkevat erilaisissa maastoissa, metsistä ja vuorista rannikoille ja laaksoihin, ja antavat sinulle mahdollisuuden tutustua luonnonkauniisiin paikkoihin ja ihailla ympäröivää ympäristöä. Vaellusreitit tarjoavat myös historiallista ja kulttuurista rikkautta, kun kuljette kiinnostavien paikkojen ohi.

Olipa retkeilyn tavoitteesi mikä tahansa, se on loistava aktiviteetti, joka edistää terveyttä, seikkailua ja yhteyttä luontoon. Kiinnitä siis vaelluskengät jalkaasi ja lähde jännittävälle matkalle kävellen!

Viitoitus Skatan tiestä. Reittejä alkaen 3 km

Reitti kulkee vaihtelevassa luonnossa meren äärellä historiallisin vivahtein. Reitiltä avautuvat kauniit näkymät Mikkelinsaarten saaristoon ja avomerelle. Vaellat vaihtelevassa saaristoluonnossa mistä löytyy m.m.  vanhoja metsiä että merenlahtia. Västerössä liikut alueilla, joilla oli tärkeä merkitys Jääkäriliikkeelle. Levähdyspaikoilla on polttopuita ja tulisijoja.

Här kan du läsa mera
Kartta

Andkilin vaellusreitillä on kaksi reittiä: yksi reitti on 1,7 km ja toinen, pidempi reitti liki 9 km. Pidemmän reitin ensimmäisellä osuudella maasto on kohoavaa, kallioista ja kivistöistä. Sitten reitti jatkuu metsäisessä ja avoimessa maastossa. Reitin korkein kohta on kokonaiset 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Reitin loppupuoliskolla paikkoja on merkitty kylteillä, joihin paikkojen nimet on kirjoitettu murteella. Paikat ovat saaneet nimensä vanhojen tarujen mukaan. Anna mielikuvituksesi laukata ja tutustu paikkojen nimien historiaan. Opastus reitille Rekipellontieltä/Torrkullvägeniltä jatkuen Kondivorintielle asti.

Info: Andkil byaförening
Kartta

Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen. Pituus: 3 ja 4 km. Lähtö muinaistalolta.

Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

Kartta

Viitoitus Norrvallasta, Vöråvägen 305-307. Reitit 3 km - 7 km.
Bobergsledenin ja Vitmossledenin välinen yhteysreitti mahdollistaa pitkät kävelyt, sillä matka on yli 20 km edestakaisin.
Polkua pitkin voi patikoida myös lyhyempiä etappia, sillä se kulkee useiden kävelyreittien ohi Rökiön metsäautotien varrella, josta voi lähteä liikkeelle.
Koet vaihtelevaa luontoa luolien, vanhan peikkometsän, soiden ja rämeiden sekä muinaisjäännösten muodossa.

Kartta   Norrvalla-Boberget 
Kartta   Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossen

Lähtö Kimon ruukilta, Ruukinkatu 38. Pysäköinti tien reunaan. Reitit: 1,5 km, 3 km ja 8 km.
Reitillä on neljä pöydin ja penkein varustettua taukopaikkaa. 1,5 ja 3 kilometrin reitit ovat leveää pururataa, jolla voi liikkua myös lastenvaunujen kanssa sekä saattajan kanssa pyörätuolilla. Pururadan kunto riippuu kuitenkin säästä ja vuodenajasta. 8 kilometrin reitti on osittain maastopolkua.

Täältä löydät lisätietoja, tulostettavan kartan ja interaktiivisen kartan, jolla pääset tutustumaan polkuun verkossa.

 

Kartan ja kattavamman esitteen voi ostaa Kimon ruukkimuseosta ja galleriasta tai Einars cafésta: Kimo Bruk


Kävele kävelyn päätteeksi kauniin ruukkipuiston läpi ja kierrä ruukin neitotanssi, eli kivilabyrintti.

Lähtö ja maali kylätuvan vastapäätä, Lotlaxintie. Pituus: 3,5 km.
Viitoitus Lotlaxintien alkaen. 
Info: Hembygdsföreningen Framstegsvännerna, puh. 040-530 4033.

Kartta ja info

Lähtö ja maali Tottesundin kartanosta, Tottesund 529. Pituus 3,6 km.
Polun varrella on pöytiä ja penkkejä, ja polun päässä on grillikota.

Info: Maxmo hembygdsförening, puh. 050-5689539.
Lue lisää
Kartta

Lähtö Keskis Uf:n tiloista osoitteessa Brännarsintie 730.
Reittivaihtoehdot 1,7 km, 3,5 km ja n. 6 km. Reitin varrella on penkkejä ja pieni grillipaikka.
Reitti kulkee osittain vanhalla valaistulla ladulla sekä metsäautotiellä.

Kartta

Lähtö: Haviståkersvägen 95, Vöyri.
Pituus: Arvidin polku 1,3 km, Vernerin polku 1,5 km.
Sopii kaikille. Reiteillä voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa. Kesäkaudella polkujen varrella on satu- ja eläinhahmoja.

Kartta

Lähtö: Brännarsvägen 200, Komossa.
Pituus: 2 km.
Reitti näkötornille kulkee hienojen kallioiden kautta. Torni sijaitsee yhdellä Pohjanmaan korkeimmista paikoista 71 metriä merenpinnan yläpuolella.
Kartta

Lähtö: Kimontie 70, Oravainen
Reittejä: 2 ja 5 km
Reitin varrella löytyy penkki ja pöytä.
Kartta

Lähtö: Storbergetin infokartta, Rekipellontie 341
Pituus: 1,5 km
Luonnonkaunis ja leveä vaellusreitti kulkee Storbergetin ympäri. Alueella on Fädernegården-kotiseutumuseo, tanssipaviljonki ja seurantalo. Soveltuu kaikille. Kesäisin kuljettavissa myös lastenvaunujen kanssa. Iso pysäköintialue.

Kartta