Tuki ja apu

Vöyriläislapset ja -nuoret voivat saada tukea ja apua monella tapaa joko kunnan työntekijöiltä tai erilaisilta nettisivuilta. Olemme koonneet tälle sivulle eri paikkoja, jotka tarjoavat tukea. Muista, ettet ole koskaan yksin! Tukea ja apua on aina saatavilla!

Koulukuraattori ja koulupsykologi

Koulukuraattori

Koulukuraattorin tehtävänä on tukea koululaisia, jotka haluavat jutella vaikeista asioista koulussa taikka siitä, mitä kotona tai vapaa-ajalla tapahtuu.

Koulukuraattori voi auttaa seuraavissa asioissa:

  • keskustelut kaverisuhteista tai syrjäytymisestä
  • identiteetin pohdinta
  • rakkaushuolet
  • huoli, ahdistus, masentuneisuus ja pelot
  • jos olet huolissasi jostain toisesta

Kuraattori voi tarvittaessa tehdä yhteistyötä muun oppilashuollon henkilöstön kanssa ongelmien ratkaisemiseksi tai oikean avun löytämiseksi sinulle.

Myös vanhempasi voivat ottaa koulukuraattoriin yhteyttä, jos he ovat huolissaan sinusta.

 

Kehityspsykologian asiantuntija (ohjaaja)

Ohjaaja voi auttaa sinua mielenterveyteesi liittyvissä pohdinnoissa. Voit saada apua mm. seuraaviin asioihin:

  • koulu- tai oppimisvaikeudet
  • alhainen koulumotivaatio
  • selviytyminen raskaiden ajatusten täyttämistä jaksoista
  • jännityksen, huolen ja suuttumuksen käsitteleminen

Lisäksi ohjaaja auttaa sinut eteenpäin, jos tarvitset muunlaista tukea. Hän myös opastaa vanhempia ja koulun henkilökuntaa nuorten kehitykseen liittyvissä asioissa ja kertoo heille saatavilla olevasta tuesta.

Saat häneen yhteyden ensisijaisesti kouluterveydenhoitajan ja kuraattorin kautta.

Lue lisää koulukuraattorista sekä kaikkien koulukuraattorien yhteystied

Ruotsinkielinen Ninni-tukiryhmätoiminta Vöyrillä

Ninni-tukiryhmätoiminta on tarkoitettu 13-23 vuotiaille jotka elävät perheessä missä on riippuvuus ja/tai mielenterveysongelmia.

Ninni-tukiryhmä jatkaa syksyllä ja kokoontuu joka toinen tiistai Vöyrin pääkirjastossa Vöyrinhuoneessa.

 

Lasten ja nuorten puhelin

Tunnetko olosi yksinäiseksi, voitko huonosti tai mietityttääkö sinua jokin asia? Silloin voit soittaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimeen 116 111, tarkista aukioloajat yhdistyksen nettisivuilta.

Lue lisää: Lasten ja nuorten puhelin

Lasten ja nuorten puhelimen nettikirjepalvelu

Voit kirjoittaa lasten ja nuorten puhelimen nettikirjepalveluun ympäri vuorokauden. Luo ensin itsellesi kirjelaatikko ja kirjoita sitten kirjeesi. Voit kirjautua palveluun myöhemmin lukeaksesi vastauksen.

Lue lisää: Lasten ja nuorten puhelimen nettikirjepalvelu

Chat- ja puhelinkalenteri (ruotsinkielinen)

Luckan Unginfon kalenteri kokoaa yhteen paikkaan kaikki Suomen ruotsinkieliset chat- ja puhelinpalvelut, jotka on suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Tukea ja apua erilaisissa elämäntilanteissa tai kriiseissä.

Lue lisää: Chat- ja puhelinkalenteri

Nuorisiportaali Decibel

Decibelin tarkoituksena on tukea 13–25-vuotiaita nuoria erilaisissa elämäntilanteissa sekä vastata nuorten elämää käsitteleviin kysymyksiin. Se tarkoittaa, että keskitymme sellaisiin asioihin, jotka jokaisen nuoren tulisi tietää ja joista he itse haluavat tietoa nuoruuden eri elämäntilanteissa. Nettisivuilla Decibel.fi on tietosivuja ja Kysy pois -neuvontapalvelu, jossa nuoret voivat anonyymisti kysyä mitä vaan.

Lue lisää Decibelistä

 

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta

Pohjanmaan hyvinvointialueen Perhe- ja lähisuhdeväkivaltasivuilla on tietoa siitä, mitä väkivalta on, miten sitä voidaan ehkäistä ja kehen voi ottaa yhteyttä.

Lue lisää: Perhe- ja lähisuhdeväkivalta

Normaali.fi

Nettisivuilta normaali.fi löydät videoita eri aiheista, mm. mielenterveyshaasteista, parisuhteista, ulkonäöstä, terveydestä ja arjen jaksamisesta. Videot antavat tietoa ja neuvontaa, ja suomenkieliset videot on tekstitetty ruotsiksi.

Lue lisää osoitteesta normaali.fi

Poikien puhelin

Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu pojille ja nuorille miehille. Puhelinpäivystys palvelee numerossa 0800 94 884, katso aukioloajat yhdistyksen nettisivuilta.

Chat-keskustelut tapahtuvat kahdenkeskisesti Poikien Puhelimen työntekijän kanssa, ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Tarkista nettisivuilta, minä päivänä ja mihin kellonaikaan chat on auki.

Lue lisää: Poikien Puhelin

Nuorten Mielenterveystalo

Mielenterveystalo.fi on verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa mielenterveydestä. Sivuilla on mm. oirekyselyjä ja omahoito-ohjelmia, jotka ovat kaikkien käytettävissä.

Lue lisää: Nuorten Mielenterveystalo

Sekasin chat!

Sekasin on valtakunnallinen tukipalvelu 12–29-vuotiaille suomen- ja ruotsinkielisille nuorille. Täällä voit keskustella mieltäsi askarruttavista asioista anonyymisti ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystää sekä erilaisten yhdistysten ammattilaisia että koulutettuja vapaaehtoisia.

Lue lisää: Sekasin-chat!

Nuorisoasema Klaara

Klaara tarjoaa neuvontaa, ohjausta ja yksilöllisiä tukikeskusteluja. Palvelut ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Ei vaadi lähetettä.

Lue lisää: Nuorisoasema Klaara

Oletko jumissa?

Föregångarna auttaa sinua pääsemään eteenpäin työssä, opiskelussa ja sosiaalisessa elämässä. Avainsana tässä toiminnassa on IRHV, joka tarkoittaa tietoa, neuvontaa, ohjausta ja opastusta (information, rådgivning, handledning och vägledning). Föregångarna on tarkoitettu 15–29-vuotiaille nuorille. Palvelu on maksuton, luottamuksellinen ja vapaaehtoinen.

Lue lisää: Föregångarna

Ärligt talat - tukichat (ruotsinkielinen)

Ärligt talat on ilmainen tukichat 13–29-vuotiaille suomenruotsalaisille. Täällä voit chättäillä anonyymisti ammattitaitoisten ohjaajien tai psykologien kanssa asioista, jotka vaivaavat sinua. Emme jaa kertomaasi muille, ellet itse halua. Olet täysin anonyymi.

Chat on avoinna joka viikko ma–pe klo 9.00–12.00 ja 19.00–22.00

Lue lisää: Ärligt talat