Tervetuloa Vöyrin kunnan sivistyspalveluihin!
Vöyrin kunnan sivistystoimiala koostuu seitsemästä päiväkodista, seitsemästä koulusta vuosiluokille 1–6, Tegengrenskolanista vuosiluokille 7–9 sekä Vöyrin yhteislukiosta-urheilulukiosta toisen asteen koulutukselle.
Olemme pieni kunta, jolla on suuria visioita. Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme eri tavoilla. Vöyrin sivistystoimialalla on viime vuosina tehty panostuksia digitalisaatioon. Varhaiskasvatuksessa on luotu inspiroivia oppimisympäristöjä, joissa analogiset ja digitaaliset materiaalit yhdistyvät lasten mielikuvituksellisen luomistyön kehittämiseksi.
Perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa meillä on nykypäivänä 1:1. Tämä tarkoittaa, että kaikilla oppilailla ja opiskelijoilla on oma digitaalinen laite, jota käytetään koulutyössä.
Meillä on digitaalinen oppimispolku, jonka avulla voimme järjestelmällisesti ja tasa-arvoisesti varmistaa, että oppilaat saavat mahdollisuuksia kehittää digitaalista osaamistaan. Voit lukea täältä lisää digitaalisesta oppimispolustamme.
Lisäksi meillä on neljä tutoropettajaa, jotka yhdessä IT-pedagogin kanssa kehittävät kentällä pedagogista toimintaa.
Kestävän kehityksen oppimispolku
Kestävä kehitys on ollut opetuksessa keskeinen teema. Olemme luoneet kestävän kehityksen oppimispolun, jonka avulla kehitämme oppilaiden tietämystä kestävästä kehityksestä. Kestävän kehityksen oppimispolkua toteutetaan monipuolisesti, ja sitä on painotettu entisestään opetuksessa kehityshankkeiden avulla. Voit lukea täältä lisää kestävän kehityksen oppimispolustamme.
Kerhotoiminta
Vöyrin kunta tarjoaa kaikissa kouluissaan Harrastamisen Suomen mallin mukaista kerhotoimintaa. Kerhojen toimintaa koordinoi kerhokoordinaattori. Kouluissa järjestetään erilaisia kerhoja oppilaiden mielenkiinnon kohteiden mukaan. Aluehallintovirasto ja Opetushallitus rahoittavat kerhotoiminnan.
Varhaiskasvatuksen Digiseikkailu-hanke käynnistyi vuonna 2022. Hankkeen tarkoituksena on panna täytäntöön digitaalinen oppimispolku, kehittää innovatiivisia oppimisympäristöjä ja panostaa sekä lasten että henkilöstön digitaalisten taitojen kehittämiseen. Lasten luovuuden, huoltajien osallistamisen ja henkilöstön digitaalisen osaamisen lisäämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Hanke saa rahoitusta Opetushallitukselta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Hankkeet ”Vörå Network Cooperation” ja ”Uudet lukutaidot – kestävä kehitys” toteutettiin lukuvuonna 2022–2023. Hankkeiden tarkoituksena oli edistää digitaalisen oppimispolun täytäntöönpanoa, rakentaa innovatiivisia oppimisympäristöjä ja lisätä oppilaiden tietämystä kestävästä kehityksestä. Studio kehitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen tuella, ja sitä käytetään digitaalisen oppimispolun täytäntöönpanon tukemiseen, oppilaiden kestävää kehitystä koskevan tietämyksen lisäämiseen sekä heidän digitaalisten taitojensa monipuoliseen edistämiseen.
Hankkeessa järjestettiin digitaalisia näyttelyitä, joihin huoltajat ja kuntalaiset pääsivät tutustumaan. Digitaaliset näyttelyt lähetettiin suorana studiosta Youtuben kautta.
Hanke ”Språkbad i Vörå?” toteutettiin lukuvuonna 2023–2024. Hankkeen tarkoituksena oli kartoittaa kuntalaisten kiinnostusta kielikylpyä kohtaan sekä selvittää mahdollisuuksia sen järjestämiseen. Hankkeessa tutkittiin, voitaisiinko kaksisuuntaisella kielikylvyllä tarjota kunnan suomenkielisille asukkaille suomenkielinen oppimispolku. Hankkeen puitteissa todettiin, että asukkaiden parissa on suurta kiinnostusta kielikylpyä kohtaan, mutta vallitseva lainsäädäntö ei mahdollista suunnitelmia suomenkielisen oppimispolun integroimiseksi siihen.
Vöyri oli kevätlukukaudella 2024 mukana hankkeessa ”Varje dag är viktig – Skolengagemang i Österbotten”. Hankkeen tarkoituksena oli luoda alueellinen toimintasuunnitelma koulunkäynnin edistämiseksi sekä ongelmallisiin koulupoissaoloihin puuttumiseksi. Vöyri osallistui hankkeeseen Mustasaaren, Maalahden, Korsnäsin, Närpiön ja Kristiinankaupungin kanssa. Hankkeessa kehitettiin yhteinen toimintasuunnitelma koulunkäynnin edistämiseksi.