Lastensuojelu
Lastensuojelussa pyritään turvaamaan lapsen oikeus turvalliseen ja hyvään kasvuympäristöön lastensuojelulaissa (417/2007) vahvistettujen ehtojen mukaisesti. Lastensuojelutyön painopisteenä on kasvuympäristön parantaminen, vanhemmuuden tukeminen ja ennaltaehkäisevä työ. Lastensuojelu voidaan jakaa ehkäiseviin toimiin, avohuollon tukitoimiin ja sijaishuoltoon.
Kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen tai ottaa yhteyttä kunnan lastensuojeluun, mikäli hän on huolissaan lapsen hyvinvoinnista. Jos viranomainen tai muu ammattihenkilö on huolissaan lapsesta, hänen on välittömästi tehtävä lastensuojeluilmoitus. Yksityishenkilöt voivat tehdä ilmoituksen nimettömänä.
Kun kunnan lastensuojeluun on tullut lastensuojeluilmoitus, sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja ottaa yhteyttä lapsen huoltajiin lapsen ja perheen tilanteen selvittämiseksi. Seuraavaksi järjestetään lastensuojelun ja perheen tapaaminen, yleensä sosiaalitoimistossa. Tapaamisessa käsitellään ilmoitusta ja arvioidaan yhdessä tuen tarvetta. Lastensuojelu tekee yhteistyötä päiväkodin, koulun, neuvolan ja muiden yhteistyötahojen kanssa lastensuojelutarpeen arvioinnissa. Mikäli arviointi osoittaa lapsen ja perheen tarvitsevan lastensuojelun tukitoimia, lapsesta tulee lastensuojelun asiakas ja hänelle laaditaan asiakassuunnitelma. Lastensuojelu voi tarjota perheelle tukipalveluina esim. tukihenkilön, tukiperheen, kotipalvelua sekä perhetyötä. Mikäli puutteet lapsen huolenpidossa ja kasvuolosuhteissa uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä tai jos lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään ja kehitystään esimerkiksi käyttämällä päihteitä, lapsi voidaan sijoittaa sijaishuoltoon.
Yhteystiedot:
Sosiaalityöntekijä
Sosiaaliohjaaja