Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea
Harkinnanvaraista täydentävää ja ennaltaehkäisevää tukea voi hakea perustoimeentulotuen lisäksi. Jos sinulla on sellaisia erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei kata, kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää toimeentulotukea tai ehkäisevää toimeentulotukea. Vasta sen jälkeen, kun hakijalla on Kelan tekemä myönteinen tai kielteinen päätös perustoimeentulotuesta, hän voi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.
Täydentävään toimeentulotukeen 7 c § (29.12.2005/1218 Laki toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta) voidaan ottaa huomioon:
- eri elämän tilanteista johtuvat menot, joihin et voi saada perustoimeentulotukea
- menot, jotka aiheutuvat sinun tai perheesi erityisistä tarpeista tai olosuhteista, jotka katsotaan tarpeellisiksi toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi
- menot, jotka aiheutuvat lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta, ensiasunnon tarpeellisista huonekaluista tai lapsen harrastustoimintaan liittyvistä erityisistä tarpeista.
Henkilön tai perheen erityisinä tarpeina tai olosuhteina voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulotuen saamista tai pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta.
Ehkäisevä toimeentulotuki. Toimeentulotuesta annetun lain 1 §:n 2 momentissa ja 13 §:ssä on säädetty ehkäisevästä toimeentulotuesta seuraavasti:
- Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta (1 § 2 mom.).
- Kunta myöntää päättämiensä perusteiden mukaan ehkäisevää toimeentulotukea 1 §:n 2 momentissa mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. (Laki toimeentulotuesta 13 §, 30.12.1997/1412)
Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa tuen saajan aktivointia tukeviin toimenpiteisiin, ylivelkaantumisesta tai sairaudesta ja suurista sairaanhoitokuluista johtuvan taloustilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi, vaikka asiakkaalla ei olisi oikeutta varsinaiseen toimeentulotukeen, sekä muihin tuen saajan omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin. (Laki 923/2000).
Ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen ei perustu tulojen ja menojen laskelmaan samalla tavoin kuin perustoimeentulotuen kohdalla. Ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen edellyttää aina asiakkaan elämäntilanteen selvittämistä. Tuen myöntämisellä pyritään saamaan aikaan muutos asiakkaan ja perheen tilanteeseen. Voit sosiaalityön asiakkaana hakea yksilökohtaiseen tarveharkintaan perustuvaa ehkäisevää toimeentulotukea, joka on yleensä kertaluontoinen. Ehkäisevän tuen myöntämisellä voidaan välttää henkilön tai perheen joutuminen tilanteeseen, jossa hän/he joutuisivat pitkään hakemaan toimeentulotukea.
Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää myös tilanteissa, joissa asiakas ei ole oikeutettu perustoimeentulotukeen. Myöntäminen perustuu yhdessä asiakkaan kanssa laadittavaan sosiaalityön suunnitelmaan. Suunnitelmaan voi esimerkiksi sisältyä, että asiakkalle haetaan edunvalvoja tai että asiakas hakeutuu talous- ja velkaneuvontaan tai muihin tarpeellisiksi arvioituihin palveluihin. Ehkäisevällä toimeentulotuella tuetaan itsenäistä elämää.
Ajanvaraus:
Käynneille sosiaalityöntekijän luona on varattava aika, puhelinaika: maanatai – perjantai, klo. 9.00 – 10.00. Aikuissosiaalityö tarjoaa palvelua asioissa, jotka koskevat täydentävää toimeentulotukea ja sosiaalista muutostyötä. Täydentävä toimeentulotuen palveluihin sisältyy neuvontaa ja ohjausta taloudellisissa kysymyksissä sekä keskusteluja toimeentulotuen tarpeen syistä. Tärkeä osa työtä on tiedottaminen muista saatavilla olevista palveluista.
Toimintaohje
• Hae ensin perustoimeentulotuki Kelasta. Jos haet muita kuin perustoimeentulotukeen kuuluvia menoja, pyydä hakemuksessa, että Kela siirtää hakemuksesi käsiteltäväksi niiltä osin sosiaalitoimeen. Sosiaalitoimi päättää täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisestä erityismenoihin.
• Voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea suoraan sosiaalitoimesta, jos sinulla on jo Kelan tekemä perustoimeentulotuen päätös sille ajanjaksolle, jolloin täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen erityismenot erääntyvät maksettavaksesi.
Täydentävä toimeentuloa ei voi hakea elektronisesti tai sähköpostin välityksellä. Salassapitovelvollisuuden vuoksi emme käsittelee toimeentulotukeen liittyviä asioita sähköisesti.
Hakemus liitteineen toimitetaan postitse tai henkilökohtaisesti osoitteeseen:
Vöyrin kunta
Peruspalvelutoimisto
Öurintie 31
66800 Oravainen
Hakemusten käsittely:
Toimeentulotukiasiat käsitellään kirjallisten hakemusten perusteella. Puutteellinen hakemus johtaa lisätietojen pyytämiseen, joka tietää käsittelyajan pitenemistä. Toimeentulotuen myöntää Vöyrin kunta, jonka alueella hakija tai tämän perhe vakinaisesti oleskelee. Päätös tehdään seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta kuntaan. Hakemuksen saapumispäivää ei lasketa määräaikaan, myöskään viikonloput ja arkipyhät eivät sisälly määräaikaan. Puutteellinen hakemus johtaa lisätietojen pyytämiseen, joka tietää käsittelyajan pitenemistä.
Ilmoitusvelvollisuus: Väärien tietojen antaminen viranomaisille on rangaistava teko. Asiakas on myös velvollinen ilmoittamaan muutoksista, jotka vaikuttavat hänen toimeentulotukioikeuteensa.
Maksun suoritus.
Tiettyä päivämäärää, jolloin toimeentulotuki maksetaan, ei ole. Useimmiten toimeentulotuki on nostettavissa hakijan tililtä kolme pankkipäivää sen jälkeen, kun tuki on pantu kunnan toimesta maksuun. Erityisistä syistä tuki voidaan maksaa suoraan esimerkiksi vuokraisännän ja/tai jonkun muun henkilön tilille, joka on oikeutettu saamaan maksu.
Muutoshakemus.
Hän joka on tyytymätön toimeentulotukipäätökseen voi hakea muutosta päätökseen Vöyrin kunnan Peruspalvelulautakunnalta. Tietoa muutoshakemuksesta löydät toimeentulotukipäätöksestä. Jätä oikaisuvaatimus Sosiaali- ja peruspalvelulauta-kunnalle 30 päivän sisällä päätöksestä.
Viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen, päätös perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen, päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe tai asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen. (Hallintolaki 50 §)
Sosiaalityöntekijä päättää niistä toimeentulotukiasioista, jotka vaativat erityistä selvitystä ja harkintaa.