Toimeentulotuki
Perustoimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi 1.1.2017 alkaen.
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen laeiksi toimeentulotuesta annetun lain ja kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta. Esityksen perusteella perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät KELA:n hoidettavaksi vuoden 2017 alusta. Toimeentulotuki on myös vastaisuudessa viimekäden etuus ja se myönnetään hakemuksen perusteella. KELA vastaa itsenäisesti perustoimeentulotuen tarvearvioinnista ja vahvistaa myös esim. mikä on kohtuullinen taso mitä asumiskustannuksiin tulee. Avaamalla linkin, Toimeentulotuki uudistuu voit lukea vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin toimeentulotuesta
Miten toimeentulotukea haetaan? Hae perustoimeentulotukea Kelasta, avamalla linkin perustoimeentulotukea Kelsta.
Mitä toimeentulotuki on? Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Jokaisella kuntalaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa, eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla. Toimeentulotukilain lähtökohta on, että jokaisella on velvollisuus kykynsä mukaan pitää huolta itsestään ja omasta elatuksestaan sekä puolisonsa sekä alaikäisten lastensa ja ottolastensa elatuksesta.
Kenelle voidaan myöntää toimeentulotukea? Henkilöllä on oikeus toimeentulotukeen, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan. Hakijan tulee aktiivisesti pyrkiä parantamaan toimeentulonsa edellytyksiä hakemalla töitä sekä osallistumalla työkokeiluun, työharjoitteluun tai ammattikoulutukseen. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo. Ennen kuin toimeentulotukea haetaan, tulee hakijan huolehtia, että on hakenut ensisijaisia etuuksia kuten esim. työttömyyskorvausta, asumistukea, opintotukea ja -lainaa sekä elatustukea.
Alennettu perusosa. Perusosan suuruutta voidaan alentaa enintään 20 prosenttia sellaisen henkilön osalta, jos henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota taikka ammatillista koulutusta vailla oleva, täysi-ikäinen alle 25-vuotias on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta.
Perusosan suuruutta voidaan alentaa yllämainittua enemmän, kuitenkin yhteensä enintään 40 prosenttia, jos henkilön toistuvasta menettelystä on pääteltävissä, ettei hän halua ottaa vastaan työtä tai osallistua julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta tai kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin. Päätös perusosan alentamisesta voidaan tehdä enintään kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Päätöksen yhteydessä laaditaan yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa asiakas-suunnitelma asiakkaan toimeentulon ja itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi.
Työkykyinen henkilö, joka hakee toimeentulotukea, on velvollinen ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi työvoimatoimistossa, jollei tähän ole painavaa estettä, kuten esim. täysipäiväiset opinnot tai terveydelliset seikat.
- Laki toimeentulotuesta (830.12.1997/1412)
-
Toimeentulotuki (Kela), kunka voi saada toimeentulotukea
Sosiaalinen luototus.
Vöyrin kunta ei myönnä luottoa sosiaalisin perustein.
Perustoimeentulotuen siirto KELA:lle 1.1.2017. Muutos pyrkii muun muassa siihen, että perustoimeentulotukea myönnettäisiin tehokkaammin ja oikeudenmukaisimmin perustein. Lue lisää KELAn sivuista.