Kompletterande / förebyggande utkomststöd
Behovsprövat kompletterande och förebyggande utkomststöd ansöks utöver det grundläggande utkomststödet. Om du har särskilda utgifter, vilka inte täcks av det grundläggande utkomststödet, kan du ansöka om kompletterande eller förebyggande utkomststöd från socialkansliet i Vörå kommun. För att du ska kunna ansöka om kompletterande utkomststöd från kommunen, måste du ha FPA:s beslut om att grundläggande utkomststöd beviljats eller inte beviljats.
Kompletterande utkomststödet 7c § (29.12.2005/1218 i lagen om utkomststöd), kan beaktas
- för kostnader som uppkommer i olika livssituationer och för vilka du inte kan få grundläggande utkomststöd,
- för utgifter som förorsakas av dina eller din familjs särskilda behov eller förhållanden som ses som nödvändiga för att trygga utkomsten eller främja ett självständigt liv.
- utgifter som förorsakas av ett barns födsel eller begravningen av en närståenden, nödvändiga möbler för första bostaden eller särskilda behov i anslutning till barns hobbyverksamhet.
Som en persons eller familjs särskilda behov eller förhållanden kan anses till exempel långvarigt utkomststöd eller en långvarig eller svår sjukdom.
Förebyggande utkomststöd.
Bestämmelser om förebyggande utkomststöd finns i 1 § 2 mom. och 13 § lagen om utkomststöd enligt följande:
- Syftet med förebyggande utkomststöd är att främja en persons och familjs sociala trygghet och förmåga att klara sig på egen hand samt att förebygga utslagning och långvarigt beroende av utkomststöd (1 § 2 mom., 923/2000)
- Kommunen beviljar enligt grunder som den fastställer förebyggande utkomststöd för uppnående av de mål som nämns i 1 § 2 mom. 13 § i lagen om utkomststöd.
Förebyggande utkomststöd kan beviljas bland annat för åtgärder som vidtas för att aktivera stödtagaren, lindra svårigheter till följd av överskuldsättning eller en plötsligt försämrad ekonomisk ställning som har förorsakats av sjukdom med stora sjukvårdsavgifter kan det vara motiverat att bevilja förebyggande utkomststöd även om klienten inte har rätt till egentligt utkomststöd samt för andra syften som främjar stödtagarens förmåga att klara sig på egen hand. (923/2000).
Beviljande av förebyggande utkomststöd baserar sig inte på beräkning av inkomster och utgifter på samma sätt som vid grundläggande utkomststöd. Beviljande av förebyggande utkomststöd förutsätter alltid att klientens livssituation utreds. Genom att bevilja stödet strävar man efter att åstadkomma en ändring i klientens och familjens situation. Som klient inom socialarbetet kan du ansöka om individuellt behovsprövat förebyggande utkomststöd som i regel är av engångsnatur. Genom att bevilja förebyggande utkomststöd kan man undvika att personen eller familjen inte hamnar i en situation där personen eller familjen länge skulle vara tvungen att söka utkomststöd.
Förebyggande utkomststöd kan också beviljas i situationer då klienten inte är berättigad att få grundläggande utkomststöd och man utgår från den plan för socialarbetet som sammanställs tillsammans med klienten. I planen kan det till exempel ingå att det anhålls om en intressebevakare eller att klienten söker sig till ekonomi- och skuldrådgivning eller till andra tjänster som bedöms vara nödvändiga. Genom det förebyggande utkomststödet stöds ett självständigt liv.
Tidsbeställning: Besök hos socialarbetare sker på basen av tidsbeställning, telefontid: måndag – fredag kl. 9.00 – 10.00. Socialarbetaren för vuxensocialarbete erbjuder service i frågor som berör kompletterande utkomststöd och socialt förändringsarbete. Kompletterande utkomststödet innehåller rådgivning och handledning i ekonomiska frågor och diskussioner kring orsakerna till behovet av utkomststöd. En viktig del i arbetet är att bistå med information om annan tillgänglig service.
Ansökan: Du kan också ansöka om kompletterande eller förebyggande utkomststöd via FPA på samma blankett som du ansöker om det grundläggande utkomststödet på. På din begäran kan FPA förmedla din ansökan till kommunen. Kommunens egen blankett används då du ansöker, direkt till kommunen, om kompletterande eller förebyggande utkomststöd för samma tidsperiod. Ansökningsblanketten finns här. Du kan inte ansöka om kompletterande / förbyggande utkomststöd elektroniskt eller per e-post via Vörå kommun. Av sekretesskäl använder socialkansliet inte e-post. Utkomststödsärendena handläggs på basis av skriftliga ansökningar. Sökanden ska lämna in alla uppgifter som inverkar på utkomststödet som han eller hon känner till. En bristfälligt ifylld ansökan som lämnats in utan behövliga bilagor förlänger behandlingen av ärendet och kan innebära att ansökan avslås / handläggningstiden förlängs (lagen om utkomststöd 17 § och förvaltningslagen 31 §).
Ansökan och bilagor skickas eller lämnas till
Vörå kommun
Omsorgsavdelningen
Öurvägen 31
66800 Oravais
Anmälningsskyldighet: Att inlämna felaktiga uppgifter till myndigheterna är en straffbar handling. En klient är också skyldig att meddela förändringar som påverkar hans eller hennes rätt till utkomststöd.
Utbetalning
En särskild dag för utbetalning av utkomststödet finns inte. Vanligtvis kan kompletterande eller förebyggande utkomststödet lyftas på den sökandes bankkonto tre bankdagar efter det att stödet utbetalats.
Ändringssökande
Den som är missnöjd med beslutet om kompletterande eller förebyggande utkomststöd kan söka ändring i beslutet hos omsorgsnämnden i Vörå kommun. Information om ändringssökandet medföljer beslutet om utkomststöd. Lämna begäran om omprövning till omsorgsnämnden inom 30 dagar efter att du fått beslutet
Socialarbetaren fattar beslut om de utkomststödsärenden som kräver särskild utredning och prövning.