Utkomststöd
Folkpensionsanstalten har ansvaret för grundläggande utkomststöd från ingången av år 2017.
Riksdagen har godkänt en proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomststöd och lagen om statsandel för kommunal basservice. Enligt propositionen överförs i hela landet uppgiften att bevilja och betala ut det grundläggande utkomststödet från kommunerna till FPA vid ingången av år 2017. På länken utkomststöd förnyas finns mer information och svar på vanliga frågor om utkomststödet.
Hur söker du grundläggande utkomststöd? Från ingången av år 2017 ansöker man om utkomststöd hos Folkpensionsanstalten, som avgör klientens rätt till grundläggande utkomststöd. Folkpensionsanstalten och kommunen ger råd i hur man ansöker om utkomststöd. Ansök om grundläggande utkomststöd.
Vad är grundläggande utkomststöd? Utkomststödet är den socialskyddsförmån som ges i sista hand och det är avsett som tillfälligt stöd för personer och familjer med ekonomiska svårigheter. En sistahandsförmån betyder att sökanden skall klargöra att han eller hon inte kan få sin utkomst genom förvärvsarbete, verksamhet som företagare eller genom andra inkomster och tillgångar. Utkomststödet är en central förmån som på lagstiftningsnivå garanterar den nödvändiga försörjningen och är en rättighet för varje kommuninvånare. Lagen om utkomststöd utgår från att var och en är skyldig att efter bästa förmåga dra försorg om sig själv och sitt eget uppehälle och om sin makes eller makas och sina barns uppehälle.
Vem kan få grundläggande utkomststöd? Rätt till utkomststöd har en person som är i behov av utkomststöd och inte kan försörja sig genom löneinkomster, företagarinkomster eller andra inkomster eller tillgångar eller på något annat sätt. Sökanden skall aktivt sträva efter att förbättra sina utkomstförutsättningar, t.ex. genom att söka arbete, arbetsprövning, arbetspraktik eller yrkesutbildning. Med hjälp av utkomststödet tryggas minst den oundgängliga utkomst som en person och familj behöver för ett människovärdigt liv. Innan en ansökan om utkomststöd inlämnas skall sökanden ombesörja att han eller hon ansökt om de förmåner som i första hand tillfaller honom eller henne, t.ex. arbetslöshetsersättning, bostadsbidrag, studiepenning och -lån samt underhållsstöd.
• Lag om utkomststöd 1412/1997
• Utkomststöd (FPA), vem kan få grundläggande utkomststöd
Sänkt grunddel. Om den som ansöker om utkomststöd utan motiverad orsak har vägrat att ta emot erbjudet arbete eller annan offentlig arbetskraftsservice, eller om en myndig person som är under 25 år och utan yrkesutbildning avbrutit sin utbildning eller avsagt sig utbildning, kan grunddelen sänkas med högst 20 procent. Om vederbörande vägrar upprepade gånger, kan grunddelen sänkas med högst 40 procent. Beslut om sänkning kan fattas för högst två månader åt gången. I samband med att beslut om nedsättning fattas gör socialarbetaren och klienten tillsammans upp en plan för hur klienten i fortsättningen kan främja sin sysselsättning och klara sig självständigt. En person i arbetsför ålder som söker utkomststöd är skyldig att anmäla sig som arbetslös arbetssökande vid arbetskraftsbyrån såvida det inte finns hinder för detta, till exempel studier eller hälsoskäl.
Social kreditgivning
Vörå kommun beviljar inte kredit på sociala grunder.
Ändringen syftar bland annat till att en myndighet ska kunna bevilja och betala ut det grundläggande utkomststödet på ett mera effektivt och likvärdigt sätt. Läs mer på FPAs sidor.