Hallintovalitus
Kunnalliset viranomaiset tekevät monia päätöksiä erityislainsäädännön nojalla. Muutoksenhakua koskevat määräykset vaihtelevat erityislaeissa kovasti, ja ne syrjäyttävät kuntalain vastaavat määräykset.
Erityislakien mukaan muutosta haetaan usein hallintovalituksella eikä kunnallisvalituksella. Hallintovalituksen voi tehdä, jos muutoksenhakija katsoo päätöksen syntyneen lainvastaisesti (laillisuusperuste) tai jos muutoksenhakija pitää päätöstä epätarkoituksenmukaisena (tarkoituksenmukaisuusperuste).
Monissa erityislaeissa on määräyksiä oikaisuvaatimuksesta, joka on tehtävä ennen valitusta. Joissain tapauksissa voi myös kunnallislain mukainen oikaisuvaatimus tulla kyseeseen.
Hallintovalituksen voi esittää vain asianosainen eli se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Kuntalain mukainen, kunnan jäsenen valitusoikeus ei päde erityislainsäädännössä.
Hallintovalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai viestin sähköisestä lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on tullut nähtäville yleiseen tietoverkkoon.
Tarkemmat muutoksenhakuohjeet toimitetaan pöytäkirjan ja päätöksen liitteenä. Erityislaeissa voidaan myös säätää, ettei valitusoikeutta ole.
Valitusviranomainen
Hallintovalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle. Valitus on jätettävä valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Hallinto-oikeuden yhteistiedot ovat seuraavat:
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, Vaasa
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
sähköpostiosoite: vaasa.hao[a]oikeus.fi
puhelinnumero: 029 65 42611
faksinumero: 029 56 42760
aukioloajat: maanantaista perjantaihin klo 8–16
Valituskirjelmä
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valitus on osoitettava valitusviranomaiselle.
Valituksessa on ilmoitettava
1. päätös, johon haetaan muutosta
2. miltä kohdin päätöksessä haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
3. perusteet, joilla muutosta vaaditaan
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta sekä postiosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
• päätös, johan haetaan muutosta, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä
• todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
• asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi
Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, jollei valittaja ole valtuuttanut häntä suullisesti valitusviranomaisessa tai ellei sähköisesti toimitettavassa asiakirjassa ole selvitystä asiamiehen toimivallasta. Asianajajalta tai yleiseltä oikeusavustajalta ei vaadita erityistä valtakirjaa.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. (Laki tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista 3. §)