Aktuellt
Vid utbildning i fritt bildningsarbete som ges som närundervisning ska man iaktta myndigheternas föreskrifter och anvisningar för att förhindra spridning av coronaviruset.
För att undvika närkontakt ska man med hjälp av arrangemang som gäller lokalerna se till att det är möjligt att hålla trygga avstånd. Antalet personer som vistas i ett utrymme ska begränsas så att det är möjligt att hålla 1–2 meters avstånd mellan varje person.
En studerande eller en lärare som har symtom som tyder på att hen är sjuk ska inte delta i närundervisning eller övrig verksamhet i läroanstaltens lokaler.
Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har utarbetat gemensamma anvisningar för genomförandet av närundervisning med tanke på smittbekämpningen.
I det fria bildningsarbetets läroanstalters verksamhet och undervisningsarrangemang beaktas hur smittsituationen fortskrider samt myndigheternas föreskrifter och anvisningar i anslutning till situationen. Distansundervisningen genomförs i mån av möjlighet. Övriga som arbetar i eller besöker läroanstaltens lokaler ska inte heller komma till läroanstalten om man har symtom som kan tyda på coronavirus. Om en person insjuknar under dagen ska hen omedelbart avlägsna sig från läroanstaltens lokaler eller vistas i ett separat rum. Om man har symtom ska man söka sig för att göra ett coronavirustest.
För att öka medvetenheten rekommenderas det att informationsmaterial som styr till rätt praxis delas ut till dem som arbetar och studerar vid läroanstalten.
- Alla som besöker läroanstalten ska alltid tvätta sina händer när de kommer in, före måltiderna samt efter att de nyst eller hostat eller när deras händer är synligt smutsiga.
- Händerna torkas i pappershanddukar.
- Om det inte finns möjlighet till handtvätt används handsprit. Handspriten ska vara lättillgänglig.
- När man nyser eller hostar ska man placera en engångsnäsduk framför munnen och slänga den genast efter användningen. Om man inte har tillgång till en näsduk ska man hosta eller nysa i armvecket. Därefter ska man tvätta händerna.
Följande synpunkter är centrala ur de studerandes synvinkel:
- Närkontakt ska undvikas till exempel genom olika lokalarrangemang och man ska se till att hålla tillräckliga avstånd på 1–2 meter
- De studerande hänvisas tillräckligt ofta till goda hygienrutiner.
- Man ska undvika kontakt mellan olika studerandegrupper i situationer då man rör sig mellan olika utrymmen.
Följande synpunkter är centrala ur personalens synvinkel:
- Närkontakt mellan medlemmarna i personalen ska minimeras.
- I kommunikationen och för att hålla kontakt inom personalen ska man utnyttja digitala förbindelser.
- Det rekommenderas att personalen endast arbetar på ett verksamhetsställe och i ett verksamhetsutrymme under en och samma dag.
Det är möjligt att med läroanstaltens eget beslut begränsa möjligheten för andra än de studerande och personalen att vistas på läroanstaltens område.
Ledningen och personalen vid läroanstalten ska noggrant förbereda sig på att förebygga spridningen av coronaviruset i närundervisningen. De praktiska arbetsarrangemangen vid läroanstalterna inom det fria bildningsarbetet omfattas av arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Bland annat arbetsmarknadsorganisationerna och Arbetshälsoinstitutet har publicerat anvisningar i frågan.
I verksamheten ska man iaktta Arbetshälsoinstitutets anvisningar för arbetstagare om förebyggandet av coronavirusinfektioner.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ett timlärarbrev skickas ut med snigelpost som även innehåller ett arbetsavtal som ni ska kontrollera, underteckna
samt returnera. Tack!
Kom ihåg att meddela oss om ni inhiberar/ flyttar fram någon lektion och att lämna in sjukintyg vid frånvaro pga längre tids sjukdom.
Timlärare har en personlig rabatt på 20€ /kurs/termin för deltagande i kurs vid MI.
Meddela detta när ni anmäler er!
Vänligen kontaka monika.frojdo@vora.fi om ni har frågor, tips eller funderingar!