Osaamisperusteet
SUOMENKIELINEN SIVU TULOSSA
Kompetensbaserade kurser
En del av våra kurser är kompetensbaserade vilket innebär att du kan få studiepoäng för dem. Dessa kurser är utmärkta med symbol i katalogen. Vill du ha studiepoäng för kursen behöver vi när kursen inleds ha ditt samtycke för detta, eftersom kursprestationerna förs in i det nationella Koskisystemet i eGrunder.
Sedan den 1 augusti 2021 är det möjligt att föra in studier inom det fria bildningsarbetet i den nationella informationsresursen Koski. Koski är ett riksomfattande datalager som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen och som innehåller uppgifter om studieprestationer och examina. Vid samma tidpunkt inleds de utbildningar inom fritt bildningsarbete som ska genomföras enligt läropliktslagen 1214/2020. Dessutom blir det också möjligt att föra in utbildningar med fri inriktning i informationsresursen Koski.
Utgångspunkten för ett kompetensbaserat arbetssätt och utvecklingen av det inom fritt bildningsarbete är att målen för kurserna och utbildningarna presenteras kompetensbaserat, det vill säga att målen för kunnandet och bedömningskriterierna framgår av beskrivningarna. I detta format kan beskrivningarna av studierna föras in i Utbildningsstyrelsens tjänst eGrunder. Bedömning av kunnande är en tjänst som erbjuds kunder inom det fria bildningsarbetet och som i utbildning med fri inriktning grundar sig på frivillighet både för utbildningens huvudman och individen. Den studerandes kunnande ska bedömas enligt bedömningskriterierna. För att spara uppgifter i den riksomfattande informationsresursen Koski krävs alltid den studerandes samtycke.
Kännetecknande för kompetensbaserade utbildningar är utbildnings- och kursbeskrivningar där målen för kunnandet, bedömningskriterierna och eventuellt också hur den studerande påvisar sitt kunnande beskrivs. Genom att genomföra utbildningen kompetensbaserat övergår man från att fokusera på undervisning och undervisningens innehåll till att fokusera på lärresultat och kunnande.
I målen för kunnandet beskrivs tydligt och konkret vad de studerande ska kunna efter utbildningen. Målen för kunnandet ger en hållbar grund för en kriteriebaserad bedömning av lärresultaten. Utbildningens omfattning är inte grunden för undervisningens omfattning, utan för den undervisning och handledning som den studerande behöver för att förvärva kunnandet. Det centrala är att som ett strategiskt val värdesätta tidigare förvärvat kunnande. En kompetensbaserad utbildning lyfter fram de studerande som subjekt i lär- och bedömningsprocesserna (Utbildningsstyrelsen, 2015.)
I kompetensbaserade utbildningar betonas den studerandes rättigheter. Den studerande har lika rätt att få mångsidig undervisning som att skaffa den själv på lämpligt sätt och med lämpliga metoder. Genom bedömning av kunnande säkerställs att den studerandes kunnande motsvarar målen för kunnandet. Till lärarens uppgift hör att ta den studerandes bästa i beaktande. Ett kompetensbaserat arbetssätt och individuella lösningar innebär en utmaning både för läraren och för den studerande.
En kompetensbaserad läroplan stöder ett kompetensbaserat tänkande och verksamhetssätt. I en kompetensbaserad läroplan fastställs mål för kunnandet och omfattningen av studiehelheterna eller kurserna i studiepoäng. Av läroplanen ska framgå innehållet och omfattningen av den handledda undervisningen som läroanstalten ordnar.
En studiepoäng motsvarar en genomsnittlig arbetsinsats på cirka 27 timmar för den studerande. I praktiken kan den arbetsmängd som krävs för att avlägga en studiepoäng variera stort, till exempel beroende på den studerandes förutsättningar. Enligt lagen om fritt bildningsarbete utgör undervisningstimme, studerandedygn och studerandevecka de enheter som används som grund för finansieringen. Studiepoäng ersätter inte dessa begrepp utan ska endast användas för att ange omfattningen av innehållet i en utbildning, det vill säga den arbetsmängd som krävs för att genomföra utbildningen.
En förutsättning för att studieprestationerna inom det fria bildningsarbetet ska gå att föra in i Koski är att utbildningen har en kompetensbaserad beskrivning. I praktiken görs beskrivningen genom att föra in den lokala läroplanen eller kursplanen i Utbildningsstyrelsens tjänst eGrunder. Den kompetensbaserade beskrivningen innehåller förutom omfattning även mål för kunnandet och bedömningskriterier för en godkänd nivå. Om en bedömningsskala används i utbildningen ska det av beskrivningen framgå vilket vitsord i bedömningsskalan beskrivningen av kunnandet motsvarar.
Prestationsanteckningar som registrerats i informationsresursen Koski kan ses och delas av den studerande kostnadsfritt via tjänsten Min Studieinfo. Den studerande kan också begära ett intyg på papper över de studieprestationer som sparats i informationsresursen Koski. I regel ges inget pappersintyg över medborgarinstitutets kurser. Om den studerande vill ha ett intyg på papper över en avlagd kurs, kan ett sådant skickas i enlighet med institutets allmänna praxis för intyg – vid behov mot en avgift.
Vörå medborgarinstituts läroplan, samt kurser och beskrivningar för vilka man kan få studiepoäng hittas i tjänsten eGrunder.