Elevbedömning
Bedömningen skall sporra och utveckla eleven i studierna. Bedömningen ger information om elevens framsteg i förhållande till målen i läroplanen. Bedömningen gäller elevens inlärningsresultat, arbete och uppförande.
Allmänt
Läsåret indelas i sex perioder och betyg ges efter varannan period, mellanbetyg. När läsårets skolarbete avslutas ges läsårsbetyg. I årskurs 9 är det sista läsårsbetyget avgångsbetyg. Ämnena bedöms med siffror (4-10) förutom elevhandledning som i betyget antecknas med deltagit. Ämnesläraren bedömer eleven utgående från elevens prestationer i förhör, prov eller annan dokumentation, ytterligare beaktas den arbetsinsats och de arbetsmetoder eleven tillämpar under lektionerna.
Vitsorden som används är: (10§ GrUF)
4 underkänd
5 hjälpliga
6 försvarliga
7 nöjaktiga
8 goda
9 berömliga
10 utmärkta
För vitsordet 8 finns kriterier fastställda i de ämnesvisa läroplanerna. En tredjedel av ämneskursens centrala delar skall behärskas för att få vitsordet 5.
Uppflyttning och kvarstanning
En elev som på betyget har fått minst sifferbetyget 5 uppflyttas till följande årskurs. En elev i åk 9 räknas som elev i årskursen tills han inhämtat den grundläggande utbildningens hela lärokurs och får avgångsbetyg eller avgår från skolan.
En elev kan stanna kvar i årskursen om han har underkänts i ett eller flera ämnen och det bedöms att eleven inte klarar av den följande årskursen.
En elev kan flyttas till följande årskurs trots underkända prestationer om det bedöms att eleven klarar av den följande årskursens studier med godkänt.
En elev kan kvarstannas om det är nödvändigt med tanke på elevens allmänna skolframgång, även om eleven inte har några underkända prestationer.
Beslut om uppflyttning eller kvarstannande fattas av rektor och de lärare som undervisat eleven. Före beslut om kvarstannande skall vårdnadshavare ges möjlighet att bli hörd.
Villkorsförhör
Har en elev på periodbetyg underkänt i ett ämne, som kommer att kvarstå på läsårsbetyget, kan ämnet tenteras under följande period i samråd med ämnets lärare. Ett villkorsförhör ordnas i juni 2001 ifall det finns elever som inte har godkänt i ett ämne på läsårsbetyget.
Bedömning av uppförande
Bedömningen av uppförande inriktas på hur eleven tar hänsyn till andra människor och miljön, värdesätter arbete och följer regler.
En elev som för det mesta sköter skolarbetet och har ett gott uppförande mot kamrater och vuxna bedöms med vitsordet 8.
De lärare som har eleven avger vitsord och därefter räknas det matematiska medeltalet fram. Det matematiska medeltalet utgör vitsordet.
En hemanmärkning eller skriftlig varning sänker vitsordet med ett steg.
Bedömning av elever överförda till specialundervisning
En elev som är överförd till specialundervisningen kan bedömas enligt den allmänna läroplanens bedömningsprinciper eller utgående från de mål som ställts för eleven i en individuell läroplan. De ämnen som
bedömts enligt en individuell kravnivå förses med asterisk (t.ex. matematik *8). Dessa lärokurser kan också bedömas verbalt i alla lärokurser och vid slutbedömningen.
Information till elever och vårdnadshavare
Ämneslärare går igenom bedömningen av elevens prestationer i ämnet innan betyget delas ut.
Om fara för underkänt vitsord föreligger kontaktas hemmet av ämnesläraren. Under läsåret ordnas utvärderingssamtal med vårdnadshavare, där eleven deltar.