Vänliga Vörå

Hej där!

Att sprida glädje med ett vänligt hej och ett varmt leende är verkligen något speciellt. Och visst kan en liten bit choklad göra Vändagen ännu lite ljusare.

Vi vill dela med oss av några exempel på små, vänliga handlingar som sker här i Vörå. Ibland är det sådant som vi kanske inte ens tänker på, men som ändå sprider glädje omkring oss. Vi önskar dig en underbar Vändag och hoppas att du njuter av att vara en del av vårt vänliga samhälle i Vörå.

 

Sånt som händer vändagen 14.2.2024

Vänskapsvernissage med kaffebjudning på alla bibliotek. Har du tappat ditt lånekort så får du ett nytt gratis och har du lånade böcker som förfallit, behöver du inte betala någon förseningsavgift om du returnerar dem på vändagen.

Våffeldag på Vörå hemslöjd kl. 11-16

Officiell öppning på Kalyna Center Vörå (Aktiahuset) kl. 12-16. Föreningen på hjärtformade bakelser, kaffe, te och andra godsaker.
Välkommen på besök och lär dig mer om föreningens verksamhet och den ukrainska kulturen.

Skridskoåkning i Maxmo, kl. 15-18.30 för vänner och familj. Ta med picknick eller köp kaffe på plats.

Vändagsöppet vid Vörå skidcentrum kl. 18-20. Åk gratis i slalombacken. Hyr slalomutrustning kostnadsfritt. I slalombacken får du hjälp av Vörå IF:s slalomsektion om du behöver. Pulkabacken öppen och servering i skidstugan.

Vändagskonsert i Oravais församlingssal kl. 18

Medborgarinstitutet bjuder alla deltagare på choklad på vändagen.

Norrvalla FF: Öppen träning för alla intresserade under hela vecka 7, ingen fotbollsutrustning behövs. Läs mer på Norrvalla FF:s Facebook-sida.

Vänskapskortsverksamhet

Syftet är att förbättra möjligheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar att delta i fritidssysselsättningar. Med vänskapskortet kan en stödperson eller följeslagare till personer med intellektuell funktionsnedsättning få gratis inträde till olika aktiviteter och evenemang. Vänskapskortet är gratis för användaren och kan sökas av personer som har diagnostiserats med utvecklingsstörning eller försening i utvecklingen. Kimo uf, Kärklax uf, Vörå uf, Oravais Teater, Rasmusgården, Rökiö biblioteksförening, Norrvalla och Vörå MI har det ibruk.

 

Ninni-gruppen - en mötesplats för unga (13-24år) som behöver stöd och förståelse när de växer upp i skuggan av missbruk eller psykisk ohälsa hos närstående. Regelbundna möten varannan tisdag vid Vörå huvudbibliotek är fyllda med samtal, övningar och gemenskap.

 

Back Smart i slalombacken

Visste du att det finns vuxna i slalombacken som kan hjälpa dig om det behövs? De bär en specialväst så du känner igen dem.

 

Wänkommun med Wasa Teater

Under 2024 är Vörå, tillsammans med Korsnäs och Kristinestad, Wasa Teaters Wänkommun. Wänkommunsprojektet innebär ett samarbete med Wasa Teater och inkluderar olika former av teaterupplevelser för kommuninvånarna, både i kommunen och på teatern. Ett konkret exempel på Wänkommunssamarbetet är evenemanget Superhjältar den 20.4 på Vörå huvudbibliotek.  

 

Stödpersonsverksamhet 
Att vara stödperson är ett meningsfullt uppdrag som ger guldkant till ett barn eller en ungdoms tillvaro. För barn och unga inom barnskyddet och socialvården kan det vara värdefullt att ha en stödperson en tid i sitt liv. En stödperson är en trygg vuxen som har tid att lyssna på och se barnet, ungefär som ett extra storasyskon, en reservfarfar eller vän.

 

Oravais IF: Tomtespring då de flesta butiker, matställen, servicestationer och församlingen besöktes. På färden bjöd vi på godis och önskade GOD JUL åt alla vi mötte. Stor glädje hos tankande bilister, städare efter stängningsdags och gubbar på pappadagisar.

 

Vörå IF: Våra ledare jobbar hårt för att alla ska trivas i gruppen och uppmanar till ett vänligt bemötande av alla, motion och idrott för alla åldrar och nivåer. Låga medlemsavgifter så att idrotten ska vara tillgänglig för alla. Vörå IF har jämställdhets- och likabehandlingsplan.

 

Vörå församling

Gemensamt Ansvar, landsomfattande insamling. Vi anordnar konserter och tar upp kollekt till olika ändamål, i år går pengarna till organisationer som hjälper ungdomar i marginalisering. Församlingen är en medvandrare för många genom nöden, inte minst genom diakonins olika grupper och besök.

 

Vörå frikyrka
Det mesta som görs inom frikyrkan bygger relationer och förstärker vänskap. Det gäller de 40-talet scouter som träffas varje vecka. Men det gäller också Missionsringen som samlas varannan vecka, dricker kaffe, delar livet med varandra, handarbetar och samtidigt samlar in pengar som skickas till ett barnhem i Rumänien. Församlingens besöksteam besöker äldre vänner. De återkommande bruncherna bygger relationer över generationsgränser. Kaffegemenskapen efter gudstjänsterna är ett tillfälle där vi delar livet med varandra, både glädje och sorg. Två dagar i veckan delas mat ut till hjälpbehövande och även då bjuds på kaffe och en pratstund.

Alla skolor jobbar detta år kring KiVa skola som är ett åtgärdsprogram mot mobbning – enligt forskningen ett av de bäst fungerande. Målsättningarna med programmet är förebyggande av mobbning, effektivt ingripande i mobbningssituationer och kontinuerlig uppföljning.

 

Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium

Tutorverksamhet – tutorerna är vänliga, hjälpsamma, ställer alltid upp, ordnar evenemang som sätter guldkant på skoldagen. I april kan studerande som går andra året i VSG ansöka om att bli tutor. Tutorerna välkomnar och tar emot de nya studerande, planerar temadagar, tävlingar och andra evenemang samt uppmärksammar Skolfreden. Tutorerna stöder de nya studerandena och jobbar för trivseln och samhörigheten i skolan. Skolans studerande kan vända sig till tutorerna i frågor om studier och andra praktiska frågor som berör skoldagen samt ge förslag till verksamhet som kan öka gemenskapen i skolan.

Under läsåret 2023-2024 har tutorerna ordnat tävlingar och temadagar bl.a. mysdag, Suit Up Day, Decemberutmaningen, Ugly Christmas Sweater Day, Hattdagen och fler temadagar och friluftsdag/uteaktivitet är på kommande.

Alla på skolan försöker att bidra med något som gör att trivseln och gemenskapen i skolan uppmärksammas.

På vändagen syns temat vänskap extra mycket i skolan. Tutorerna skriver och sätter upp lappar med vänliga hälsningar på klassrumsdörrar och studerandes skåp.

 

Tegengrenskolan

Kamratstödjarna i skolan leker "lära känna"-lekar tillsammans med sjuorna i början av skolåret. De håller också i korta samlingar där t.ex. skolfreden utlyses. Kamratstödjarna hjälper till i skolans KiVa-arbete genom att exempelvis vara med i klassen under KiVa-lektioner. De ordnar temadagar och tävlingar, t.ex. hitta gömda hjärtan nu till vändagen. Kamratstödjarna kan också fungera som matsällskap om någon elev önskar det.

 

Koskeby skola

Fadderklasserna 1 och 4, 2 och 5 och 3 och 6 träffas minst en gång per månad och gör nåt skoj tillsammans, ex läst, pysslat, lekt, åkt pulka och gjort snöskulpturer tillsammans. Det gör att de yngre och äldre eleverna lär känna varandra. I år har vi både kodda- och innebandyturneringar. Olika utmaningar där klasserna med gemensamma krafter gör sitt bästa för att bli t.ex. månadens artigaste klass eller den klass som ger mest matro i matsalen. I olika omgångar under skolåret har vi frivilliga läsraster, 1 rast per dag, då eleverna samlas och antingen läser ur egna böcker eller lyssnar då en vuxen läser högt för dem.

Väneleverna samarbetar med skolans KiVa-team och kan lyfta fram om det t.ex. är något bråk på någon klass, som de vuxna kanske ännu inte märkt.

En rastledarutbildning planeras som kan dra olika lekar för skolkompisarna på rasterna, för ökad trivsel och mer att göra tillsammans. Elevkårens roliga och gemenskapsfyllda händelser: rocka sockorna, klassvist maskeraddisco, anonyma vändagskort vilket innebär att alla skolans elever får ett vändagskort på vändagen, påskäggsjakt och talangtävlingen Melang, årets höjdpunkt.

Hem och skola i Koskeby: Sådant som kan förverkligas på skoltid så att alla elever har möjlighet att få vara med. Nyligen fick hela skolan besöka Bio Rex och kolla på filmen Änder. Varje år ordnas hotellfrukost åt eleverna som alla ser jättemycket framemot.

 

Karvsor skola

Alla samlas till morgonträff varje morgon i gymnastiksalen. Innan vi går till klasserna och påbörjar undervisningen hälsar läraren på sina elever med en "armbågshälsning", ser varandra i ögonen och säger antingen "God morgon" eller "Hyvää huomenta".

Varje fredag, på morgonträffen, sjunger- och hurrar vi för de som fyllt år under veckan. Sedan får alla, i tur och ordning, gå och gratulera de som fyllt år.

 

Rökiö skola

I skolan har vi s.k. strimlade grupper (vänelevsverksamhet) med olika årskurser tillsammans. Eleverna jobbar parvis eller i mindre grupper med olika teman tex GOTD. (Grej of the Day) . Elever i årskurs 5-6 drar en gång i veckan rastaktiviteter för hela skolan. 

Den första rasten varje dag går hela skolan tillsammans på morgonpromenad. Skolan är nu inne på sitt sextonde år med promenaden.

Ca 2 gånger per månad har vi chilla, som antingen är kompismassage eller en lugn avslappning. Detta gör hela skolan tillsammans i gymnastiksalen.

 

Kimo skola

Vänelevsverksamhet: åk 6 med åk 3, åk 5 med åk 2 och åk 3 med åk 1. Då kan de ha samma vänelev flera år.

När skolan far på något är eleverna tillsammans med sina vänelever, likaså vid t.ex. julpyssel, påskpyssel och temadagar.

Väneleverna läser sagor/böcker för varandra en gång i veckan och har gjort bildkonstuppgifter tillsammans och bland annat ritat av varandra. De äldre hjälper t.ex. sin yngre vänelev att knyta skridskosnören inför gympan.

Nu i januari har åk 4-6 läst sagor för dagis- och förskolebarnen.

 

Pettersbacka skola

De äldre barnen tar hand om de yngre, helt naturligt. Om någon har problem eller ex. fallit är det alltid någon som kommer och meddelar till en vuxen.

 

Maxmo kyrkoby skola

Vi är ännu på det första året som en "ny skola" efter ihopslagningen mellan Särkimo och Maxmo Kyrkoby skola. Vi har lärt känna nya klasskamrater och fått nya vänner. Vänlighet är viktigt när man ska få nya elever att trivas och känna sig välkomna i klassen. Det här första året består av en massa "första gången"-grejer, eftersom vi som bäst skapar nya gemensamma traditioner. På temat vänner och vänlighet under skolåret kan vi nämna följande:

Fadderklassverksamhet och vänelever. T.ex. en äldre och yngre elev läser för varandra och leker tillsammans, vänliga veckan och firande av vändagen, lappar med vänliga ord och budskap på väggen, uppmuntrande och vänliga lappar som man kan ge åt varandra, snällkalendern i december, veckans mål som handlat mycket om vanlighet och artighet.

Skolcoachen en viktig person att visa vänlighet och är en extra vuxen vän åt de som behöver det mest.

 

Centrumskolan i Oravais

Vänelevsverksamhet, samarbete mellan förskolan och åk 4, åk 1 och åk 5, åk 2 och åk 6. Väneleverna hittar på program tillsammans t.ex. bakar de pepparkakor, har skogsdagar, plockar lingon till skolköket och bildar läspar vid läsprojekt. De äldre eleverna är ofta stöd åt de yngre och hjälper dem vid situationer där vi är hela skolan, t.ex. när vi går till kyrkan, dansar ut julen, övar i kören o.s.v. Hela vänelevsverksamheten är en väldigt inarbetad sak som bara finns, utan att vi behöver planera den.

"Snälla hjältar" var ett projekt där alla klasser deltog. Klasserna läste en bok som handlade om vänskap och sedan diskuterades de olika situationerna som uppstod i boken. Samtidigt skulle alla klasser göra ett slutarbete som skickades in. Slutarbetet var ett konstverk, film eller något annat konstnärligt bidrag. Från vår skola gjordes konstverk och filmer.

Vi gör insamlingar till välgörenhet.

 

Daghemmen

Inom småbarnspedagogiken jobbar vi med vänlighet varje dag. Vändagsmorgonmål, vändagsvernissage när barnet får ta med en vän, olika evenemang under året med vänskapstema, vänskapsmassage m.m.

 

Har du fler exempel på vänlighet i Vörå?